Je bekijkt nu Inflatie van functietitels in de vastgoedbranche

Inflatie van functietitels in de vastgoedbranche

In de strijd om vastgoedtalent worden werkelijks alle trucs uit de kast getrokken. Alles om de schaarse vastgoedprofessional aan de organisatie te kunnen binden. De meest recente ontwikkeling: de inflatie van de functietitels. Het gros van de functietitels heeft niets meer van doen met de vastgoedpiramide zoals deze ooit door Joroff bedacht is. Onze gedachten hierover delen we graag met u.

Veel vacatures, ook die bij de grotere beleggers en vastgoedkantoren, zijn voorzien van een te sexy functietitel. De inhoud en functietitel sluiten onvoldoende op elkaar aan. Natuurlijk wil je als werkgever opvallen op deze arbeidsmarkt. Maar misschien schieten we toch een beetje door? Zo zien we bijvoorbeeld vacatures voor Asset Manager voorbij komen waarbij uit de functieomschrijving toch echt blijkt dat men op zoek is naar een van een winkelcentrum – of property manager. 

Daarbovenop wordt er volop met titels als senior, associate, associate director en director gestrooid. Dit geldt met name bij de grotere vastgoedadviseurs waar, ongetwijfeld zeer talentvolle medewerkers, al binnen vier jaar na het verlaten van de schoolbanken dit soort titels voeren. De begrippen junior en medior lijken langzamerhand tot het verleden te gaan behoren terwijl dit toch wel een aardige indicatie geeft van de ervaring die de kandidaat geacht wordt mee te brengen. 

Hierdoor zien veel kandidaten door de bomen het bos niet meer en reageren ze op functies die onvoldoende passen bij hun achtergrond. Als de kandidaat dan uiteindelijk gevonden is verwacht hij of zij toch al snel een senior, associate, of director titel met bijbehorend financieel pakket. Kortom de inflatie van functietitels maakt het vinden van de juiste professional alleen maar uitdagender en maakt het als bijkomend effect lastiger om de bestaande bezetting tevreden te houden. 

Waarom zou iemand die nu de prestigieuze functietitel van assetmanager heeft, overstappen naar een – veel passender – functie als verhuurmakelaar of property manager? Deze tendens zal ons inziens leiden tot verdere salarisstijgingen en een groter risico op mismatches in de branche. Vooral dat laatste is schadelijk voor zowel kandidaten als werkgevers. Is het dan alleen maar kommer en kwel?  Zeker niet! Uiteraard is hier een oplossing voor. 

Zorg er voor dat de functietitel zo veel mogelijk aansluit bij de onderliggende taken. Dit vereist de nodige nuance maar voorkomt teleurstelling bij kandidaten en zorgt ook voor gerichtere reacties op vacatures. Ook de vermelding van een salarisindicatie in de vacature, desnoods een bandbreedte geeft de kandidaat houvast. Last but not least; Het is ook zaak om de functie aan te laten sluiten bij het bestaande functie- en salarishuis in de ondernemingen. Een veelomvattend proces waar we graag met u over van gedachten wisselen. 

Geef een reactie