Je bekijkt nu Mireille de Korte, Algemeen directeur Sipkema Onroerend Goed: “Persoonlijke benadering maakt het verschil”

Mireille de Korte, Algemeen directeur Sipkema Onroerend Goed: “Persoonlijke benadering maakt het verschil”

Tien jaar geleden ging Mireille de Korte van start als Vastgoedmanager bij Sipkema Beheer. Na de studie Vastgoed & Makelaardij en ruim 5 jaar ervaring in andere rollen binnen de vastgoedsector startte zij vol enthousiasme en ambitie om de portefeuille naar een hoger plan te trekken. Nu tien jaar later is zij de Algemeen Directeur van Sipkema Beheer b.v. en voert zij met haar team het asset- en propertymanagement van deze aanzienlijke private portefeuille uit. De portefeuille bestaat uit woningen, kantoren, winkels, parkeervoorzieningen en een werkhaven en is mede door de vorige generaties Sipkema gevormd en gebouwd tot wat hij nu is.

Portefeuille strategie

Mireille is in de afgelopen 10 jaar actief aan de slag gegaan met in eerste instantie de verhuur uitdagingen en beheerprocessen van de portefeuille. Later werd dit de portefeuillestrategie en bedrijfsvoering van de eigen organisatie. Sipkema heeft als doel een maatschappelijke bijdrage te leveren in combinatie met een gezond rendement. “Wij zijn een professionele belegger met een eigen asset- en propertymanagement organisatie die bijdraagt aan de huidige maatschappelijke opgave op de woningmarkt.” En daarmee wordt niet alleen gedoeld op gezonde rendementen maar zeker ook op een duurzame portefeuille waar gebruikers plezierig kunnen wonen en werken.

Met die ambities in gedachten wordt niet alleen de portefeuille doorgelicht, maar ook de samenwerkingsverbanden. Zo is er de afgelopen jaren van diverse vaste samenwerkingspartners waaronder de huisbank van de portefeuille maar ook van de jarenlange beheerder afscheid genomen. Sinds kort voert Sipkema Beheer het property- en assetmanagement van de portefeuille zelfstandig uit. Mireille de Korte: “Dat ik het vertrouwen van eigenaar Jelle Sipkema heb gekregen om dergelijke grootschalige veranderingen door te voeren, is een prachtig compliment aan mij en het team.”

Huisjesmelkers

Naast haar werk als directeur maakt De Korte zich ook op bestuurlijk niveau hard voor de positie van eerlijke en professionele particulier beleggers. Mireille de Korte: “Particuliere beleggers op de woningmarkt zijn momenteel een hot item”. Hierdoor is een vertekent beeld ontstaan dat vrijwel alle beleggers onder het kopje “Huisjesmelkers” schaart. Er is inderdaad sprake van misstanden in deze sector, ik zal de laatste zijn die dat ontkent er wordt alleen onderschat dat een groot deel van de particuliere beleggers op de juiste manier bijdraagt aan de oplossing van de woningnood.

Dit is één van de redenen waarom wij present zijn bij het bestuurlijk overleg met de gemeente Rotterdam over de rol van particuliere beleggers op de Rotterdamse huizemarkt. In dat overleg maken we afspraken over goed verhuurderschap en onze bijdrage in het middeldure huursegment.  Een groot deel van de woningen in onze portefeuille is in de sociale sector verhuurd en wij zijn actief aan het investeren in de portefeuille.

Wij bouwen bijvoorbeeld momenteel aan de Noordsingel in Rotterdam een complex met 57 middeldure en dure huurwoningen. Deze locatie is al sinds jaar en dag in bezit van de familie Sipkema en we geven het nu een nieuw leven. Van een verouderd en incourant kantoorpand naar huurwoningen met parkeergelegenheid voor fietsen en auto’s op een prachtige plek in de stad. Het ontwikkelproces alsmede de afspraken omtrent de middeldure woningen in dit complex zijn tot stand gekomen in overleg met de Gemeente Rotterdam. We werken inmiddels 7 jaar aan dit project en onlangs is de bouw gestart. Ik ben er bijzonder trots op dat we dit kunnen realiseren!”

Waardecreatie in de portefeuille

“We kijken actief naar al onze complexen. Hoe kunnen we ze opwaarderen naar deze tijd? Hoe kunnen we bij het uitvoeren van groot onderhoud direct isolerende of anders verduurzamingsmaatregelen treffen. Verduurzamen en vierkante meters toevoegen door bijvoorbeeld dakkapellen en zolders toe te voegen aan woningen op het moment dat in de voorbereiding van een dakrenovatie blijkt dat er geen isolatie is én er onbenutte zolders zijn. Ook zijn wij aangesloten bij “Aardgasvrij Rotterdam”.  We hebben bezit in een wijk die door de gemeente Rotterdam is aangewezen om in 2030 aardgasvrij te zijn. Samen met de huurders en gemeente onderzoeken we de kansen om de woningen te verduurzamen en aardgasvrij maken. Zoals gezegd dragen we graag ons steentje bij aan een duurzamer Rotterdam waar het prettig wonen en werken is.”

* Lees verder na de foto

Waardecreatie in het team

“Naast waardecreatie in de portefeuille vind ik ook waardecreatie in het team erg belangrijk. Samen met 6 collega’s voeren we het property- en assetmanagement van de portefeuille. Aangezien we het grootste deel van het beheer naar binnen hebben gehaald, hebben we nu ook een vacature. Passend bij de groei die de portefeuille maakt wil ik het team ook laten groeien. Niet alleen in aantallen maar ook in werkplezier en ontwikkeling. De portefeuille biedt het team zoveel kansen en uitdagingen. Professionalisering van onze dienstverlening naar onze huurders, maar ook waarde creatie en verduurzamingskansen grijpen in lijn daarmee is ook de persoonlijke ontwikkeling daarbij ontzettend belangrijk. Daarom bieden we ook opleiding en coaching mogelijkheden aan de collega’s. Zelf doe ik daar uiteraard ook graag aan mee, iedere dag valt er nog iets te leren!  Mocht je ook deel willen uitmaken van dit ambitieuze team, bekijk dan vooral de vacature voor Commercieel Vastgoedbeheerder.”

Persoonlijke ambities

Mireille kenmerkt zich door haar zakelijke aanpak met een persoonlijke touch.  Makkelijk communiceren is een gave van Mireille. Zakelijk als het moet, geintje maken als het kan. Wat is er nog te dromen, na een succesvolle race naar de top binnen de onderneming? Mireille beantwoord vastbesloten: “Dromen en uitdagingen zijn er volop! De portefeuille zelf heeft nog zoveel potentie en er zijn mogelijkheden de portefeuille verder uit te breiden. Dat ik zelf steeds verder groei in mijn rol vind ik heerlijk! Samen met het team bouw ik graag verder aan deze prachtige portefeuille en hopen wij als particuliere belegger een maatschappelijke bijdragen te kunnen leveren, met tevreden huurders en uiteraard ook oog voor een duurzaam rendement. “